2011 m. liepos 12 d., antradienis

Agurkai

Anksčiau buvo rašyta, kad kyla problemų su agurkais. Atsirado kažkokie paslaptingi graužikai, kurie ėmė ir pridarė skylių agurkų lapuose. Agurkai mulčiuoti, po tiekos lietaus, matyt prisikvietė nemaža gyvūnėlių savo puotai. Puolėm ieškoti informacijos ir pagalbos forume (gamtinės žemdirbystės). Gavom patarimą paploninti mulčą, ir pabarstyti ant jo juodos žemės.
Pasirodo agurkai yra pakankamai lepūs ir naujokui mulčiuotojui gana sunku juos sėkmingai užauginti. Ėmėmės greitų veiksmų ir puolėm gelbėti mūsų gelstančius skylėtus agurkus. Norisi žiemą skanauti savais agurkėliais, ne kokiais maximiniais....
Kad jau kartas eksperimentuojam su savo daržu, tai ir šį kart leidomės į eksperimentus. Vieną lysvę padarėm kaip forume patarė - paploninom mulčą ir užbėrėm juodos žemės. Tuo bandyta juos sušildyti, mat kai orai atvėsta, lietūs merkia, po mulču drėgna ir šalta. O agurkai labai mėgsta šilumą, tai reikia, paploninti mulčą ir dar užberti juodos žemės, kad saulutė prasiskverbus pro debesis greičiau sušildytų agurkėlį. Dar vieną lysvę palikom kaip buvo - su storu mulčo sluoksniu. Buvo įdomu ar susidoros patys agurkai su tais skylamušiais. Likusias dvi vagas palikom mulčiuotas, be žemių, o tik pajudinom mulčą, kad deguonies į jį daugiau patektų. Po lietaus vis tik buvo labai jau suplūktas mulčas.
Praėjo pora savaičių, agurkai sužydėjo gausiai, lietūs vis rečiau rodėsi, saulytė pakaitino... Sužaliavo mūsų visi agurkai, pradėjo lipt iš lysvių, susipynė į vieną didelę žalią masę. Visi mūsų eksperimentai buvo sėkmingi, net ir ta lysvė, kuri buvo visiškai neliesta ir palikta skylamušiams, suvešėjo, sužaliavo, net gražu žiūrėt.
Kur ne kur pro agurkus ir mulčą prasimušė balandos ir kitos žolės. Bandžiau jas su pjautuvu kažkiek praretinti. Bet tik vietomis gavosi, nes agurkai kai reikalas apsiviję balandas, kimbasi į jas ir bando lipti. Nu negi aš jiems atramas nupjausiu - lai lipa jei jiems jau taip gerai.
Šiandien ir derliaus prisiskynėm nemažai. Jau savaitę vis po vieną kitą agurkėlį kremtam, o va dabar padarėm rimtą "reviziją" lysvėse ir gerą puskibirį turto prisirinkom.
Derlius jau skinamas kiekvieną dieną, nespėji, pro vienas daržoves "prasinešti", žiū - jau ir kitos sunokusios, laikas skabyti. Žirniai jau į pabaigą eina, sėklai dar paliksim, kad pasibrandintų, o va šparaginės tik dabar prasidėjo ir su malonumu keliauja į puodą....

2 komentarai:

  1. Panašu, kad pagalba Jums padėjo ir agurkai gausiai užderėjo. Deja, bet mūsų agurkus buvo užpuolus ta pati liga ir derliaus išgelbėti nepavyko. Vakavimui agurkus teko pirkti iš turgaus.

    AtsakytiPanaikinti