2011 m. liepos 2 d., šeštadienis

"Dauginasi kaip triušiai"

Yra posakis: "Dauginasi kaip triušiai". Atrodo, kad tai taip lengva, greita ir net pastangų nereikalauja. Bet kai pradedi gilintis, tai kuo toliau į mišką - tuo daugiau medžių.
Sulaukėm laiko, kada jau mūsų triušiukai paaugo ir subrendo dauginimuisi. Bet čia ir prasidėjo abejonės, dvejonės ir supratimas,kad ne viskas taip paprasta kaip kartais kalbama.

Kad triušius sukergt reikia pirmiausia, kad patelė rujotų. O ji pasirodo nerujoja kaip šunys, jos tiesiog truputį fiziologiškai pasikeičia ir tiek. Reikia mokėti dar atskirti ar čia rujojanti ar ne patelė. Tada jau galima ją su patinu sukergt. O kergiant reikia patelę dėti pas patiną į narvą. Mes aišku sužinojom tai per vėlai ir dėjom atvirkščiai.
Ką jie ten tam narve išdarinėja mums nepavyko pamatyt. Baisiai jau tamsūs tie mūsų narvai. Triušiai mus lengvai gali matyt, o mes juos sunkiai. Kaip ir priklauso pagal triušių prigimtį - suteikėm jiems urvo jausmą. Bet nuo to mums ne geriau.
Na nieko. Sukergėm... beveik po poros savaičių viską pakartojom... Aišku ir vėl pirmiau padarėm,o tik po to pradėjom masę literatūros skaityti. Pasirodo reikėjo po 5 dienų pakartoti, o ne po 2 savaičių. Kas jau padaryta, tas padaryta.
Dabar toliau eksperimentuosim ir lauksim. Suprasti, kad laukiam triušiukų irgi dar nemokam. Tik prityrę triušininkai apčiuopiant gali suprasti, kad triušė laukiasi. Mes visai žali triušininkai, tai mums lieka tik laukti.
Paskutinis liapsusas - narvų valymas. Nusprendėm, kad prieš sueinant terminui iki gimdymo(triušių nėštumas trunka apie 1 mėn +- 2-3 dienos) reikia narvus išvalyti. Gi po atsivedimo negalima triušės ir triušiukų nervinti, tai nebus kaip to narvo išvalyt. Išvalėm, su visais triušių išėmimais. Sniegutė net ant žemės nuo rankų nušoko. O po to atsivertėm knygą ir žiū kas ten parašyta - "Likus 15-20 dienų iki kergimo rekomenduojama švariai išvalyti narvą, kad nėštumo metu netrukdyti triušės. Nėštumo metu triušių negalima judinti, gąsdinti, net triukšmauti šalia narvo. Juos gąsdina net netikėti stiprūs garsai". Na ką. Vėl prisidirbom. Dabar lieka tik laukti. Kokios to prisidirbimo pasekmės.
Nuo šiandienos liko vos kelios dienos iki pirmojo menamo gimdymo. Ar bus triušiukų, ar ne - sužinosim vėliau. Gal jos net nesilaukia. Gyveni žmogau ir mokaisi.
Bet dėl visa ko sukalėm triušiams lizdadėžę. Sukalėm pagal knygos brėžinius, na trupučiuką pamažinom, nes būt pro dureles netilpus. Bet vis vien ji gavosi tooookiaaaaa diiiiidelė, pusę narvo užima. Gal taip ir turi būt.
Dabar liko laukt tik finišo tiesiosios. Kai tik pamatysim, kad mūsų triušės pešasi pūkus nuo savęs ir krauna lizdą - tuoj į narvą dėsim lizdadėžę, kad į ją atsivestų triušiukus. Literatūroj rašo, kad taip triušiukams saugiau. Sukuriama atskira erdvė jiems ir mažiau šansų, kad triušiukai sušals, bus mažiau prižiūrėti. Bandysim. Kol kas sukalta tik viena lizdadėžė. Gal padarysim eksperimentą, vienai triušei dėsim lizdadėžę, o kitai ne. Buvom nuvažiavę pas netoliese gyvenantį triušiniką, pasiteiraut apie triušių skerdimą. Tai jis pasakojo, kad jokių lizdadėžių nededa, triušės pačios turi puikų instinktą ir gali prižiūrėt triušiukus.
Bet kai pradedi skaityt literatūras, klausinėt augintojų, ir skaityt forumus, tai pamatai kaip smarkiai išsiskiria žmonių nuomonės, patirtys įvairiausiais klausimais. Lieka tik pačiam įgyt patirties ir susidaryt savo nuomonę, pasibandyt kas tau labiausiai tinka.

Pažiūrėsim kiek teisingas pasakymas "Dauginasi kaip triušiai".

1 komentaras:

  1. Aš labai tikiu, kad pasakymas "Dauginasi kaip triušiai" anksčiau ar vėliau parodys savo tiesą. Jei ne iš pirmo karto, tai vėliau... Bet triušiukų tikrai sulauksit.

    AtsakytiPanaikinti